Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Čo robí ... ?... Štěpán Smetáček

Štěpán Smetáček bubenický bard ošlehaný všemi bubenickými větry nám k naší velké radosti vyhověl a poslal pár řádku "ze života", za což mu velice děkujeme, buď zdráv Štěpáne.... 

Co teď dělám?:
Tahle otázka je v těchto dnech a měsících trochu bolestná. Všichni muzikanté by rádi mluvili mimo jiné o koncertech a turné, které se blíží, ale nic takového mě, nás, nečeká. Nevím, jaké všechny témata sem, do tohoto článku patří. Ale já si nemyslím, že by tu šlo o to vydržet nějakou přechodnou dobu a pak se vše vrátí do normálu. Tak že si musím uvědomovat a vzpomínat na mnoho skvělých let, kdy jsem mohl hrát na větších pódiích a pro více lidí, než leckterý třeba i lepší hráč. Je nespravedlivé, že některým dnešním začínajícím perspektivním muzikantům už se to možná nepoštěstí. Hrál jsem nespočet koncertů i v klubech, kde byla tzv. hlava na hlavě, většina s pivem v ruce, dokonce si vzpomínám na kluby v době, kdy se v nich kouřilo. Mělo to svá proti, všechno bylo prostoupené kouřem, ale atmosféra svobody a ještě v souvislosti se zkušeností nesvobody let minulých, byla nezapomenutelná. Takže se hlavně smiřuju. A hledání positiv? To se mi moc nedaří. Ano, jsem víc s rodinou, snažím se věnovat synovi. Ale kde, za co a jak dlouho to ještě půjde?

Jednu ze svých souprav mám natrvalo nazvučenou pro možnost nahrávat u sebe v pracovně. Nedisponuji nikterak zázračnou místností, nejluxusnějšími převodníky a legendárními mikrofony. Nahrávám a odesílám, komunikuji a vylepšuji s prostředky, které mám. Dělám to hlavně zodpovědně. Hudbu, kterou se zabývat nehodlám, nenahrávám.

Učení:
Výuce se věnuji daleko víc už déle. Hodně mi k tomu pomohlo narození syna. Našel jsem cestu k dětem a tím k celému procesu učení, předávání. Mám několik soukromých žáků ve věku dětském i dospělém. A vyučuji v ZUŠ v Golčově Jeníkově. Nemalou měrou k tomu přispěla i smrt našeho milovaného prof. Miloše Veselého. Snažím se předávat dál jeho neuvěřitelný vhled do výchovy bubeníků. Připravuju výukový materiál (úmyslně nepoužívám termín škola, nebo učebnice) Drumaoke, který může být klidně i spíše hračkou. Nabízí totiž příležitost zahrát si s hudbou, ve které chybí part bicích nástrojů. Díky několika tempům v nabídce audio souborů si zahrát může i amatér, nebo začátečník, který jinak s hudbou neudrží krok. Dále Drumaoke nabízí nový tip drumless versions tím, že zde není předloha. Neposloucháte vašeho oblíbeného bubeníka s pocitem, jak vám to jde a je na Vás, jak si s notami poradíte a jakou kreativitou skladby naplníte. Zároveň je možné se touto cestou připravit na praktickou část přijímací zkoušky na hudební školu typu Konzervatoř Jaroslava Ježka apod., kde se očekává hra základních (populárních) hudebních stylů na základní úrovni.

Co bude?:
V uplynulém roce jsme s Milošem Dodo Doležalem, jeho synem, vynikajícím basistou (taktéž Milošem) a zpěvákem Mladenem Djelmo nahráli zbylé písně ze Schelingerova projektu Zemětřesení. Našli se ale ještě další 3 kusy. Ty vyjdou v příštím roce coby EP Epilog.
Dalším připravovanou vzpomínkou bude remixovaná reedice alba Die El. Eleffant?! Elephantology (Popron 1994). Pravděpodobné je, dá-li koronabůh, i několik málo koncertů k tomuto počinu.

Co bylo?:
Ještě během studia Pražské konzervatoře jsem začal hrát a nahrávat se skupinami, hlavně metalovými a rockovými prošel jsem si ale i bluegrassem a folkem, s bluesrokovými Krausberry jsem již po čtvrté, hrál jsem s několika zpěvačkami, založil i několik vlastních projektů, z nichž poslední NTS trio je podle mého naprosto mimořádná a nadčasová hudba.

Zatím jsem stále endorserem značky Zildjian, desítky let používám paličky Pro Mark, 5B-W. Mé bubnové srdce je u amerických legend DW drums a Ludwig, ale i Yamaha recording custom je moje milovaná souprava. Paralelně se věnuji hudebně-produkční práci a mixu. Jsem amatérský kytarista a analogový fotograf. Zatím žiju v Praze, ale cítím, že to nebude mít už dlouhého trvání. Poslouchejte hudbu a hrajte ji. Je to krásný (většinou ☺) Štěpán Smetáček, v Praze listopad 2020


 

11.04.2011

Zdravím z jarní Prahy všechny bubeníce, bubeníky a příznivce,

v rubrice " Čo robí ..... " bych vás rád informoval, co chystám, nebo spíše co se se mnou chystá. Začal jsem pracovat na seriálu klipů, v kterých hraju hudbu ze svých starších desek živě ve studiu před kamerami. Budu k tomu využívat postupně různé soupravy, aby vznikl materiál k porovnání. Podobný materiál chystám pro své seminářové vystupování, v tom se ale objeví i jiné skladby od kapel, s kterými jsem hrál, nebo hraji.

Kromě hraní s Jankem Ledeckým, nebo obnoveným Žentourem pracuji stále s domovským avantgardním triem NTS (v květnu vydáváme nové album na vinylu), občas zaskakuji s Xindlem X nebo Krausberry, ale hlavně v létě se opět objevím na několika festivalech se skupinou Wanastowi Vjecy, s kterou se připravuje i nové CD.

Takže věřím, že se někde v létě potkáme.  Přeju Drumcentru.cz hodně štěstí, na viděnou - Štěpán Smetáček  

My velice děkujeme Štěpánovi a přejeme mu mnoho dobrého hraní, krásné léto a pohodu. Drumcenter.cz