Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Čo robí Martin Novák ?

(foto Olga Zmelíková)

Čo robí .. Martin Novák

únor 2021

Ahoj všem. Nerobí nič, bo korona... I když o pár věcí bych se s Vámi přece rád podělil:

Robert Křesťan & Druhá Tráva (web kapely)

Od roku 2017 mám tu čest sdílet pódia s touto legendární partičkou. Od té doby jsem s nimi také odehrál suverénně nejvíc koncertů. A pořád mě to baví. Robert a jeho texty se nedají “oposlouchat” a tak mě během koncertu vždycky mrazí v zádech.

(foto Olga Zmelíková)


V loňském roce se nám podařilo dotáhnout studiové album (nominované na Anděla 2020 za folk) - “Díl první” (ano, bude snad brzy následovat i druhý). Natáčeli jsme ve studiu Sono v Nouzově, roli producenta přijal partner Janky Kirschner - Eddie Stevens z Londýna. Jeho přístup je úžasný, na každou píseň předělal místnost i mikrofony, nepřestával nás překvapovat nápady, nutil nás zkoušet nové věci, tlačil nás na hranu.
Zajímavé je, že nic jako “přirozený zvuk bubnů” se tam téměř nevyskytuje. Jednou mi přes bubny Eddie hodil tlustou deku, jindy jsem musel hrát jen plstěnými paličkami piano-pianissimo, v jiné písni přišly na řadu jen perkuse, nebo bubny nabírané z druhé strany místnosti, atd.. Jednu píseň jsme natáčeli na zemi v kroužku, kytara, mandolína, buben… chyběl už jen oheň uprostřed. Skoro to vypadalo, že si z nás dělá legraci ...než poslal výsledek a všechno jsme pochopili!

Tady jsou ukázky z desky:

Kdybys mě zabila

Žhář (Borderlord)

Během Covidu jsme alespoň natočili dva živé online streamy, shodou okolností oba z Ostravy!

Živě na TV Noe
 

Live stream - High Lite Basement

Na jaro připravujeme ještě jeden stream, tentokrát z vlastní produkce, více komorní, sledujte

 

Vladimír Mišík

Po víc než úspěšném albu Jednou tě potkám, které jsme natočili před dvěma lety, dostal V. M. “krev do žil” a chuť dělat společně s Petrem Ostrouchovem na dalších písničkách.. A protože když se do něčeho Petr zakousne, jen tak nepustí, dali s Vladimírem během roku dohromady spoustu materiálu, který se nám podařilo v podobné sestavě (Pepa Štěpánek, Matěj Belko, Honza Steinsdorfer, a další) natočit během pandemie... a druhá deska bude brzy na světě. Petrovi se dokonce podařilo oslovit pár zahraničních hostů, jako je např. Davy Spillane na flétnu, nebo perkusista Jamey Haddad!
Celou desku jsem zase točil na fantastické Ludwigy (22”, 12”, 13”, 16” - mix 60’ a 70’), které stojí ve studiu Sono… Snad bude brzo singl!

(foto Zuzana Bönisch)

Lanugo (web kapely)

S kapelou Lanugo jsme na podzim dostali možnost natočit live klip s firmou Soundczech. Byla to zajímavá zkušenost. Hlavně postavení kapely v kruhu, uprostřed dva bubeníci zády k sobě… Točili jsme v paláci Akropolis dole v hledišti, zahráli jsme tři písně v kuse, dvakrát po sobě, a bylo hotovo.. Užili jsme si to!

Lenka Dusilová

Lenka se po vydání alba Řeka pokusila obnovit kapelu s Matějem Belkem na basu a Martinem Brunnerem na klávesy (a mnou na buben). Měli jsme zoufale málo času se sehrát a dotáhnout program (staré Lenčiny “hity” s experimentální hudbou z CD Řeka) tak, jak bychom si představovali… natáčel se navíc hned první koncert! :-o Proběhl 24. srpna 2020 a pro mě je obzvlášť významným, protože se během něj začala klubat na svět moje krásná dcera. Myšlenky pluly všude možně.. Musel jsem hned spěchat domů a šup do porodnice!!!
Už brzy začneme zase zkoušet, tak se těšíme!

 

Mirek Kemel

Letos také vyjde deska tomuhle skvělému člověku, Bohem nadanému karikaturistovi a písničkáři. Dotočili jsme ji před pár týdny s Petrem Ostrouchovem, Pepou Štěpánkem na kytaru a Mírou Honzákem na basu. Zde ochutnávka Úsměv:

 

 
Marie Puttnerová & M. Novák & P. Uvíra

Před rokem jsem díky Marušce začal zase trochu víc hrát na kytaru a společně jsme zapracovali na jejích písničkách, párkrát někde vystoupili… no, ze začátku jsem byl dost nervózní, ale někam se to snad posunulo.
Nedávno se k nám přidal i skvělý Petr Uvíra, těším se, že to někdy dotáhneme na desku.
Zatím jsme doma natočili pár písniček, ale bohužel většina materiálu na disku shořela :-/
Zbyla nám jedna:

Písničky pro děti

Z nějakého mně neznámého důvodu se kolem mě roztrhl pytel s natáčením písniček pro děti. Z nějakého mně neznámého důvodu je u toho všeho vždy také Honza Lstibůrek na basu...
Každoročně se účastním Dětské Noty, skvělé skladatelské soutěže, kterou organizuje Milan Klipec a dětský sbor Paprsek v Mladé Boleslavi.
Vybere se deset písní od různých skladatelů, natočíme je ve studiu, písně pak zní naživo ve dvouhodinovém představení, které se hraje celý týden pro školy…

Ukázka zde: Pan Ivo má rád pivo - Tereza Staňková (stáhnout si ji můžete ZDE )

Nedávno jsme s Kryštofem Pobořilem natočili “album” dětských písní do projektu Hudbou Spolu
Začátkem dubna nás čeká natáčení CD dětských písní s písničkářem Tomášem Suchým

Bubenický krávoviny

Asi bych měl napsat, jaký mám paličky, co? Ani nevím… Asi nějaký VicFirth.. AJ1 možná??
Jinak nejvíc hraju na Ludwigy (Keystone Badge z 60-tých let, které spolehlivě opravil Ivo Honajzer - 22”, 12”, 16”.
Z těch let mám také staré Amatky, z nichž používám 20” kopák a hraje to hrozně dobře!!!
Na jazz a jemnější žánry mám menší starý Gretsche 18”, 12” 14”.
Nejvíc používám snare Ludwig Supersensitive (6.5”) a Supraphonic (5”) - mám je z Drumcenter.cz. Pak mám ještě třešňové Craviotto 14 x 6.5”.

Desky

Tady je pár desek z loňského roku, ze kterých mám fakt radost:
Jaromír Honzák - Hard to Understand

Jaromír Honzák - basa
David Dorůžka - kytary
Luboš Soukup - saxofon, klarinet
Vít Křišťan - klavír
Martin Novák - bicí
Animal Music


Petr Linhart - Nezvěstní

Petr Linhart - zpěv
Josef Štěpánek - kytary
Jan Steinsdorfer - klávesy
Jan Lstibůrek - basa
Martin Novák - bicí
Marie Puttnerová - vokál
Galén


Druhá Tráva - Díl první


Robert Křesťan - zpěv
Luboš Malina - banjo, mandolína, & spol.
Luboš Novotný - dobro, lab steel
Radek Hlávka - kytary
Tomáš Liška - basa
Martin Novák - bicí
.. a další
více ZDE


A co dál ?

Momentálně trávím téměř veškerý čas se svou ženou Maruškou a hlavně naší půlroční dcerou, která skoro beze zbytku naplnila náš život... takže bubny teď vystřídala kytara, klavír, housle a dětské písně :-) Je to skvělý!

Tak ať nám všem přinese rok 2021 trochu víc uvolnění a živou hudbu, kterou bychom si tak zasloužili...