Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Letmá historie DW drums

Letmá historie - DW - Drum Workshop 

DW Drums: Počátky

Co vlastně znamená DW ? DW znamená „Drum Workshop“ (bubenická dílna), protože přesně tak to bylo, když to začalo. V roce 1972, ve věku 26 let, založil zakladatel Don Lombardi malé výukové studio v Santa Monice v Kalifornii, kde nabízel měsíční workshopy a soukromé lekce bicích. Netrvalo dlouho a uvědomil si, že jeho režijní náklady žerou zisky. K tomu aby firma přežila potřeboval jednoduše vydělat více, začal prodávat knihy, paličky a bicí nástroje, k tomu najal další učitele na částečný úvazek, aby se postarali o vzdělávací zátěž. Uvolnil si tím ruce a mohl se věnovat rozvoji své firmy. Lombardi najal svého studenta Gooda (tehdy 17-ti letý John Good je nyní viceprezident DW) jako manažera prodeje na částečný úvazek a oba sdíleli velké nadšení pro vývoj a inovací bubnů. Výsledkem jejich pracovních schůzek

Výsledkem těchto pravidelných brainstormingů byla dvojice vyvinuta jako první originální bicí produkt DW - výškově nastavitelné sedadlo na kufru pro hardware, které se prodává do dnes. Po této úspěšné inovaci začal John Good pracovat pro Dona na plný úvazek a od té doby se neohlíželi zpět a vedou svou firmu společně do dnešních dnů.

DW Drums : nejen tvůrce bubnových sedáků

Sedák s futrálem byl úspěšné, ale ještě to nemělo sílu opustit výuku a věnovat se výrobě bubnů, to platilo až do roku 1977, kdy majitel společnosti Camco Drum Co. (hlavní odběratel sedáku) Tom Beckman udělal Donu Lombardimu nabídku, která navždy změní jeho budoucnost. Lombardi tak od něj odkoupil výrobní aktiva jako jsou stroje, matrice a formy - v podstatě téměř vše mimo značku "Camco", kterou prodal japonské společnosti  Hoshino Gakki, kterou jistě znáte podle značky Tama, kterou rovněž vlastní.

 

To poskytlo společnosti DW schopnost plně se soustředit na vývoj a výrobu bubnů a definitivně se tak odklonili od vzdělávání. Don nikdy nepochyboval o tom, že se svou vizi uspěje, pokud bude schopen získat potřebné finanční prostředky, a řekl: " Myšlenka, že neuspěju mě nikdy nenapadla ... už na základě našeho malého úspěchu se sedačkou jsme věděli, že pokud budeme schopni nabídnout bubeníkům produkty, které by zlepšily jejich bubnování, mohli bychom být úspěšní." Mít touhu jít do výroby a mít na to peníze jsou samozřejmě dvě různé věci.“

DW Drums: Expansion Into Other Drum Hardware

Naštěstí pro Dona našli se externí investoři, kteří společně s jeho rodiči, půjčili mladému podnikateli peníze na nákup všeho, co firma Camco nabízela. (současti tohoto vlastnictví byl například pedál Camco, z kterého vzešela legena DW 5000, ale kulaté mušle, které šlušely už soupravám Camco, jen je tehdejší veřejnost nepřijala) Výsledkem bylo, že dalším velkým produktem DW byla rafinovaná verze basového bubnu Camco 5000 Nylon Strap. Verze pedálu DW byla tišší, plynulejší, konzistentnější a nastavitelnější. Pedal se rychle stal volbou mnoha bubeníků po celém světě a po inovacích (vylepšení systému pohonu řetězů a řetězových kol vyvinutém v roce 1980 byl DW 5000 na vrcholu trhu s bubnovými pedály. Následoval dvojitý pedál DW 5002, který pomohl tuto pozici upevnit. V průběhu 80-tých let vytvořili ještě inovativnější hardware, jako jsou otočné dvounohé stojany HI HAT nesouci označení DW5500T, dále pak kabelové HI HAT DW5502LB.

 

DW Drums: Learning on the Road (učit se na cestách)

Zatímco Don Lombardi pracoval v Kalifornii na DW pedálech a hardwaru, John Good byl mimo firmu na turné a učil se vše potřebné o bubnech jako bicí technik. Pracoval pro veličiny jako Earth Wind and Fire, Franka Zappu a Madonny. Díky tomu, že každou noc nastavoval a vyladil bicí k dokonalosti, vyvinul si neuvěřitelný cit pro pochopení, jak skvěle mají bubny znít už tehdy mu hlavou běžely myšlenky na budoucí inovace, dnes o té době říká: "Pochopil jsem, že vše o konstrukci korpusu, velikosti korpusu, úložných hranách, blánách, hardwaru i povrchové úpravě jednotlivě a společně to ovlivňuje kvalitu výsledného zvuku bubnu ... Don a já jsme začali dělat několik setů za měsíc, vždy jsme se soustředili na zdokonalování každého z výše uvedených prvků. “

DW Drums: Marketing z konce 80-tých let

Vše do sebe zapadalo, významné inovace v oblasti bubnového hardware, dobrý, na tu dobu velmi moderní marketing způsobil, že se firma chytla a vyrazila vstíc budoucnosti. V 80-tých letech obsadili mezeru na trhu s bubenickým hardwarem se zaměřením na špičkové bicí pedály. Hardware byl prodáván jako "The drummer’s choice" (Volba bubeníka) s podporou mnoha významných hráčů té doby po celém světě. Zvýšená poptávka po hardwaru znamenala, že se museli přestěhovat do nové továrny v Newbury Parku v Kalifornii, aby zdvojnásobili svou výrobní kapacitu. S postupujícím desetiletím se tento úspěch přenesl i na jejich bicí soupravy a snare bubínky. Jako vždy pomohla i náhoda.... Don Lombardi vzpomíná, jednou se za námi stavil Tommy Lee (Motley Crue), aby si nechal nastavil pedály." Zatímco čekal, posadil se za sadu bubnů, které měl John ve své kanceláři.Začal hrát a nepřestával, byl ohromen tím, jak dobře ty bubny zněly. Tehy mě napadlo, že Tommy Lee představuje novou generaci bubeníků, kteří nezažili Custom drums, tedy ručně vyráběné bubny. " Krátce nato od nás Tommy koupil soupravu." To bylo 7. března 1989, pamatuji si to datum, protože to byla pro nás tak velká událost, že jsem udělal fotokopii šeku a mám je dodnes schovanou. Tommy Lee v té době podporoval jinou bubnovou společnost, ale během jednoho roku se stal našim oficiálním podporovatelem“.

 

Tommy Lee a souprava, kterou si v roce 1983 nechal vyrobit Buddy Rich

DW Drums: NAMM Success and Beyond

Až v momentě, kdy se ke společnosti připojil bubeník světové kapely Motley Crue a světová hvězda Tommy Lee jako jejich propagátor, umožnilo to firmě "překročit pouhé pedály" a začít se tvářit jako výrobci bicích nástrojů. V roce 1990 vytvořili svůj první oficiální katalog produktů, který vzali na NAMM show, která se koná každý rok pro firmu tzv. za bukem tedy v Anaheimu v Kalifornii. Doufali, že si někteří z prodejců pedálů koupí i bicí soupravu, hned první den výstavy přijali objednávky na neuvěřitelných 60 bicích sad, což bylo mnohem víc, než se očekávalo a firma následně strávila zbytek roku doháněním plnění objednávek. Dalších deset let bylo pro společnost bezprecedentní dekádou růstu, protože vytvořili produkt, který se na trhu ujal a díky marketingové strategii, která definovala vyjímečnost jejich bicí soupravy se nástroje staly velmi žádanými.

Od svého debutu na NAMM zahrnují inovace bubnového hardwaru DW tyto všeobecně známe prvky:

- bubnové pedály vybavené rychlými a hladkými ložisky (trojitý ložiskový systém delta a pant paty s kuličkovými ložisky)
- DW Edge Snare Drum - serie snare bubnů „Edge“ s kombinovanými korpusy z mosazi a javoru
- F.A.S.T. tom sizes, kde je zvolena hloubka tomu, aby doplnila průměr bubnu (pro dosažení „správného“ celkového zvuku tomu)
- The Woofer - v podstatě zesilovač tónu basového bubnu s vestavěným mikrofonem AKG D112BD (namontovaný před basovým bubnem a fungující jako sub-kick)
- True-Pitch tuning, jde o závit, který má jemnější stoupání, což ovlivňuje jemnější ovládání a ladění bubnu
- obrovská škála možností povrchové úpravy bubnu včetně laku, saténového oleje a povrchových úprav ve fóliích - FinishPly

tyto inovace bicího hardwaru a bicích sad byly podporovány všemi významnými bubeníky od technických mistrů, jako jsou Marco Minnemann, Sheila E., Terry Bozzio a později i velký Neil Peart, přidali se i popové ikony Bruce Springsteen, Madonna, Incubus, Dixie Chicks a Missy Elliot, jejihž bubeníci hrají výhradně DW bicí, pedály a hardware.

DW Drums: 2000’s – Affordable & Collectable Innovations (dostupné i sběratelské inovace)

Přelom tisíciletí s sebou přinesl nový rozměr výroby, kdy se do té doby věnovali pouze špičkovým nástrojů, nyní zařadili do výrobního programu byly zařazeny základní i střední úrovně bicích nástrojů vyráběných pod značkou PDP (Pacific Drums and Percussion).Tato nová produktová řada se vyráběla od roku 2002 v továrně DW v mexickém Ensenadě je krátkou dobu a továrna byla uzavřena a výroba přesunuta do Asie.

 

Přidání řady levnějších nástrojů ovšem neukončilo přání týmu DW posouvat hranice inovací v sekci špičkových nástrojů. V současnosti John Good hledá po celém světě různé materiály, z kterých by mohl vyrábět bubny. Objevily se materiály jako stovky let utopné kmeny javoru, z kterých se po vysušení nařezaly dýhy extrémně trvdého dřeva, z kterých se následně vyrobily soupravy k 30-tému výročí založení firmy. Jde o velmi limitované sady Lake Superior Maple v roce 1997 a Lake Superior Birch sad v roce 2002. V témže roce spatřily světlo světa i nové technologicky velmi vyspělé pedály, začalo to limitovanou edici titanových 9000 jednoduchých a dvojitých pedálů, vybavených odlehčenou hliníkovou vačkou, titanovým nášlapem a patentovaným pantem Delta s certifikátem pravosti. Pozitivní reakce na pedály basového bubnu Titanium 9000 podnítila rozsáhlou produkční verzi pedálu. Tento vývoj umožnil zvýšení rychlosti, výkonu a přesnosti při současném snížení tření pomocí kuličkových ložisek v rotoru. Tento pedál zůstává jedním z nositelů standardů v tomto odvětví dodnes.

DW Drums : The 2020's & Beyond

Přestože byl rok 2020 pro většinu průmyslových odvětví těžkým rokem, nezpomalil snahu DW o nové nápady a produkty. "Lov na dřevo" Johna Gooda se opět ukázaly jako mimořádně plodné, když do série Collector's přidal řadu 2020 „Private Reserve Exotics“. V této nabídce najdete Tortoise Shell Sapele Pommele, Moabi, Candy Stripe Padauk, Super Curly Maple nebo Monkey Pod s možnosti zvolit si jakoukoliv konfiguraci zvolenou v prostředí Shell Custom Shop. Další spousta práce byla odvedena na technologii laserově řezaných intarzií, ze kterých se vyrábí snare řady Icon, které lze přirovnávat k uměleckým dílům. Na druhém poli levnějších výrobků byly do prodeje uvedeny hardwarové řady 2000, 3000.

  

V roce 2015 společnost DW záskala licenci na výrobu další americké bubnové legenda, značky Gretsch a v roce 2019 odkoupila od značky Gibson legendární americkou značku Slingerland, kdy společnost plánuje uvést na trh soupravy, které budou navazovat na slavnou minulost firmy Slingerland. Poskládal Ivo Honajzer