Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Letmá histore Pearl drums

Pearl Musical Instrument Company (パール楽器製造株式会社, je nadnárodní společnost se sídlem v Japonsku, která produkuje širokou škálu výrobků, převážně bicích a perkusních nástrojů. 

zakladatel firmy pan Katsumi Yanagisawa
 
Po druhé světové válce bylo Japonsko v národním období rekonstrukce a přesně v této době dne 2. dubna 1946 založil Katsumi Yanagisawa společnost Pearl. Ta sídlila v malé dvorní dílně v Sumida-Ku v Tokiu. Prvními produkty vyrobenými společností Pearl byly hudební stojany vyrobené pro místní japonský trh. Jak jeho pověst kvalitního řemesla rostla, Katsumi byl vyzván, aby začal stavět bicí opět pro potřeby armády, ale i rozvíjejícího se školství v Japonsku. Už v roce 1953 vyrobila firma Pearl první bicí soupravy, ale i pochodové a koncertní bicí, tympány, činely a perkusní bicí nástroje. V roce 1968 přibylo nové oddělení, které dodnes vyrábí špičkové příčné flétny pod značkou Pearl.
 
 
Nejstarší syn zakladatele společnosti Mitsuo Yanagisawa se připojil k Pearl v roce 1957 a vytvořil divizi na export produktů Pearl do celého světa. Bylo zapotřebí uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku po bicích sadách, která nastala během nástupu rokenrolové hudby.

V roce 1961 postavila firma Pearl továrnu o rozloze 1400 m2 v městě Chiba, které je dodnes centrem výroby bicích nástrojů, jenže v té době se jednalo o produkty, kterým se dnes říká OEM (Original Equipment Manufacturer, což je obchodní termín, který označuje výrobce zařízení, jehož výrobek je prodáván a propagován jinou obchodní značkou.), tyto bicí soupravy nesly značky více než třiceti distributorů, jako jsou Apollo, Coronet, Maxwin, Stewart, Werco, Ideal, Crest, Revelle, Revere, Roxy, Lyra, Majestic, Silvertone, Toreador a další. Většina tehdejších bubníků vůbec netušila, že hrají na bubny značky Pearl.

 Až v roce 1966 se firma osmělila a představila svou první bicí soupravu, kterou nazvala „President Series“. Značka Pearl se tak začla v rámci celého světa zviditelňovat, prosazovat a díky kvalitní práci, mnoha inovacím a moderním přístupům podpořenými desítky patentů se lety dostala až na vrchol bubnového průmyslu.  

V roce 1973 společnost Pearl rozšířila své výrobní kapacity o nejmodernější výrobní závod o rozloze 93 000 čtverečních stop, který se nachází v exportní zóně na tchaj-wanu v Tchaj-čungu.

V roce 1980 byla tato továrna zodpovědná za uvedení legendární bicí sady Export Series do světa a dodnes zůstává Export jedničkou v prodeji bicích sad všech dob. Tchajwanský provoz Pearl dnes zahrnuje pět továren, jejichž produkce zásobuje téměř celý světový trh s produkty Pearl. Původní továrna Chiba nyní zajišťuje pouze domácí, japonský trh a vyrábí bicí soupravy, pochodové bicí, tympány a symfonické zvonkohry.

V roce 1979 byla otevřena americká pobočka firmy v Nashville ve státě Tenesee, v té době nemělo logicky smysl vozit do USA korpusy z TW nebo JP, proto byla tehdejší produkce špičkových souprav vyráběna z US korpusů Keller

V roce 2002 byla založena evropská pobočka firmy, která sídlí v Holandsku v městě Belfed a v roce 2005 přibyla další pobočka v Číně. 

Firma Pearl z pohledu 75-ti leté historie uvedla na trh vyjímečné nástroje v oblíbených seriích zmíněných Export, ale i DLX, BLX, MLX, z nihž vyšly velice slavné serie Masters, či zakázková Masterwork, firma se nebála vstoupit i do segmentu elektronických nástrojů, kde zaznamenala úspěchy s modulem Mimic Pro a její soupravy eMerge začínají dobývat trh v současnosti. Současným presidentem a generálním ředitelem firmy Pearl je pan Max Iishi. Poskládal Ivo Honajzer