Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Letmá historie Tama drums

Tama Drums (z japonštiny :多満(kanji),タマ(Kana), zní jako Tama ) je to světově známá značka bicích sad a hardware vyráběných a prodávaných japonskou společnosti Hoshino Gakki.

základnou firmy Tama pro výzkum a vývoj výrobků, spolu s výrobou nejdražších modelových řad je továrna městě Seto v Japonsku. Hardware a levnější serie bubnových sad jsou vyráběny v Guangzhou v Číně. Mateřská firma Hoshino má po celém světě několik kanceláří pro marketing a velkoobchodní distribuci. Bubny určené pro americký trh se montují a skladují v pobočce Hoshino USA v Bensalemu v Pensylvánii, tato americká pobočka se zároveň přispívá svými poznatky ve vývoji nových prvků a inovací.

Hoshino Gakki zahájil výrobu bubnů v roce 1961 pod názvem „Star Drums“. Hoshino, příjmení zakladatele, se překládá jako „hvězda“, proto tedy výběr značky „Star Drums“. Bicí byly vyráběny v dceřiné společnosti Hoshino, která se jmenovala Tama Seisakusho, ta byla otevřena v roce 1962
a výráběla kytary a zesilovače Ibanez. Jenže výroba bubnů neustále rostla a tak byl Ibanez v roce 1966 přesunut do jiné továrny. Způsobeno to bylo především tím, že byly na americký trh uvedeny dvě řady bubnových modelů Imperial Star a Royal Star, které dokázaly konkurovat především tím, že byly levnější a tím i konkurence schopnější dražším americkým bubnům Rogers, Ludwig a Slingerland.

Až v roce 1974 se společnost Hoshino rozhodla zahájit prodej svých bicích pod značkou Tama. Tama se jmenovala manželka majitele a toto slovo koresponduje s japonským slovem, které znamená „klenot“. „Star - hvězda“ se ve jménech bubnových modelů Tamy používá dodnes.

V roce 1977 Tama a tehdejší DW společně koupili zkrachovalou společnost Camco Drum Company. V rámci dohody získala společnost DW nástrojové a výrobní zařízení společnosti Camco, zatímco společnost Tama získala název společnosti Camco.

V té době Camco vyrábělo první řetězový pedál, který byl považován za nejlepší bicí pedál na trhu. DW pokračovala ve výrobě pedálu s použitím originálního nářadí a uvedla jej na trh pod označním DW 5000. Tama zahájila výrobu stejného pedálu pod názvem Camco. Společnost Tama integrovala do svého výrobního procesu veškerou techniku od společnosti Camco a celková úroveň kvality jejich bubnů se zvýšila prakticky přes noc. Původním plánem bylo prodávat low-end bicí pod značkou Tama a pod značkou Camco nabízet špičkové bicí profesionálním hudebníkům, jenže v té době se už značka Tama natolik ve světě prosadila, že i profesionálové začali používat bubny Tama a tak značku Camco už na trh neuvedli. Tama je rovněž průkopníkem ve vývoji hardwaru pro bicí. Ve skutečnosti byla Tama první společností, která vytvořila činelový stojan s ramenem, kterému se u nás lidově říká "šibenice", další prvenství mají multi clamp - což jsou různé svorky a úchyty, zejména pro činely, nebo kulový tom holder. Spolu s vzestupem rockové hudby byl vyžadován robusnější hardware a jak všichni víme, firma Tama na tento požadavek zareagovala špičkovým hardware, kdy neustále vytvářela novější a pevnější stojany, pedály a další prvky bubenického nářadí. Dalším originálním výrobkem jsou dodnes oblíbené Octobany, což jsou skupiny malých bubnů o průměru 6" s různě dlouhým tělem, které produkují vysoké tóny oktávového rozsahu.

Stručný chronologický přehled výrobků, jak je firma Tama uváděla na trhy po celém světě.


1962 - byla založena společnost Hoshino Gakki MFG.CO.LTD
1965 - Hoshino Gakki zahájil výrobu bubnů pod názvem "Star Drums".
1970 - Hoshino představil novou značku bicích "Swingstar Drums"
1974 - začala výroba bubnů pod značkou TAMA jako snaha o výrobu vysoce kvalitních bubnů a hardwaru
1976 - Tama uvedla na trh bubny „Superstar“, první řada byla 5-ti vrstva, později 6-ti vrstva konstrukce korpusu z břízy, původní řada Superstar je nyní považována za "Vintage" produkt Tama
1977 - šla na trh nyní již téměř zapomenuta řada "Fibrestar", korpusy těchto bubnů byly vyrobeny ze skleněných vláken a byly pokryty dekorační fólii.
1983 - v tomto roce byla na trh uvedena série "Artstar", dnes se jim říká "Artsar 1", zde byly korpusy vyrobeny z březového dřeva s vnitřní a vnější vrstvou z exotické dřeviny Corida.
1984 - Techstar Electronic Drums byly jedním z prvních pokusů TAMA ve světě elektronických bubnů.
1986 - v tomto roce Tama představila 3 nové bicí sady, bicí Artstar II, Crestar a Granstar. Artstar byl vyroben ze 100% kanadského javoru a další dva byly vyrobeny ze 100% japonské břízy.
1989 - byly uvedeny slavné bubny serie „Rockstar“ jejihž korpusy byly vyrobene z filipínského mahagonu.
1994 - tento rok byla představena jedna ze špičkových řad bicích sérií TAMA "Starclassic". Tato série se vyráběna v Japonsku až do roku 2009.Po tomto roku se většina řad Starclassic vyrábí v čínské továrně.
1999 - byl rok malých bubínků- snare, zejména řada Signature Palette Series, kterou tvořili Kenny Aronoff, Bill Bruford a Simon Phillips. Později v roce 2001 přidali další bubínky Stewart Copeland, Mike Portnoy a Lars Ulrich.
2001 až 2006 - během této doby přidala TAMA další bicí soupravy, jako jsou Starclassic Exotix, Starclassic Bubinga, Starclassic Performer.
2007 - v tomto roce TAMA představila svou špičkovou řadu „Warlord“ jsou osazeny mušlemi v gotickém stylu s vloženými krystaly Swarovski. Všechny bubny jsou dodávány s kufříkem z tvrdého dřeva a certifikátem pravosti od japonské továrny TAMA.
2010 - 2020 v této době přišly na trh řady bubínků S.L.P. Starphonic a zejména vlajkové lodi Tama Star v několika variantách Star Maple, Star Bubinga, Star Walnut zjednodušeně se da říci, že tato značka je stále mezi předními výrobci bubnů a dá se předpokládat, že tomu tak bude i nadále. Poskládal Ivo Honajzer