Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Letmá historie Gretsch drums

Gretsch založil v roce 1883 Friedrich Gretsch, mladý německý přistěhovalec, který toho roku otevřel vlastní obchod s hudebními nástroji na 128 Middleton Street v Brooklynu v New Yorku, kde vyráběl tamburíny a bubny. V roce 1895 F. Gretsch zemřel ve věku 39 let a společnost převzala jeho manželka a patnáctiletý syn Fred. Ten byl velmi schopný a podnikavý a brzy dokázal své podnikání rozšířit tak, že se stal známým a uznávaným. Fred Gretsch starší předal rodinnou firmu svému synovi Fredu Gretschovi Jr. po odchodu do důchodu v roce 1942. Brzy po převzetí odešel Fred Jr. sloužit ve druhé světové válce jako velitel námořnictva, přičemž firmu nechal v rukou svého mladšího bratra Williama (celým jménem William Walter „Bill“ Gretsch). Bill Gretsch zemřel v roce 1948 a společnost opět řídil Fred Gretsch Jr. a to až do roku 1967, kdy byla firma prodána společnosti Baldwin Piano Co.. Ta v roce 1969 přesunula výrobu z Brooklynu do DeQueen v Arkansasu. Uběhlo dlouhých 18 let než se naplnil starý slib a tak v roce 1985 Gretsch koupil zpět člen rodiny Gretschů, Fred W. Gretsch, syn zesnulého Williama „Billa“ Gretsche a pravnuk zakladatele původní společnosti Friedricha Gretsche.

V té době byla výroba bubnu přemístěna do Ridgelandu v Jižní Karolíně, kde sídli do dnes. Koncem 80-tých let koupil Gretsch zbytky značky Slingerland Drum Company, které zase později prodal firmě Gibson a sám si ponechal značku Leedy, která byla součástí nákupu Slingerland. V roce 2000 uzavřela společnost Gretsch smlouvu s Kaman Music, kterou jim udělila výhradní práva na výrobu bicích Gretsch USA Custom a Signature. Kaman Music spolu s právy zakoupili většinu vybavení používaného k výrobě bubnů Gretsch. V roce 2015 došlo znovu ke změně, kdy práva na výrobu bubnů i její továrnu smluvně převzala rodina Lombardi, která vlastní značku Drum Workshop.

Jak je uvedeno výše společnost Gretsch byla založená v roce 1883, je jednou z nejstarších amerických hudebních společností. Gretsch se rychle stal známým jako inovátor v oblasti výroby bubnů a v podstatě změnil tvář moderní výroby bubnů, byl první, který na bubnu použil obruč, které se říká „warp free“, tedy obruč jak ji známe dnes a to se psal rok 1918. V roce 1927 Gretsch vyrobil první bubny vyráběné s vícevrstvých korpusů, tedy opět něco, co se používá do dněšních dní. V roce 1935 společnost Gretsch představila svou legendární sérii Broadkaster, která se stala vlajkovou lodí v padesátých letech minulého století a je zodpovědná za ikonický slogan společnosti „That Great Gretsch Sound“. Série Broadkaster se znovu začala vyrábět v roce 2014, je tvořena tenkými korpusy ze severoamerického javoru a topolu,které produkují hluboké, teplé tóny. Po druhé světové válce začal Gretsch pokládat základy pozdějšího růstu a prosperity, spojil se s jazzovým bubeníkem Louisem Bellsonem a v roce 1946 přišla na svět souprava, které se dodnes říká "Be Bop" jejíž cílem bylo co nejlépe komunikovat s kontrabasem, k čemuž se nejvíc hodí rozměry BD 18x14",TT 12x8", FTT 14x14" a SD 14x5". V roce 1947 navázal Gretsch vztah s ikonickým Birdland Jazz Club v New Yorku, což bylo partnerství, které by společnosti dobře sloužilo po mnoho let. V té době také společnost Gretsch představila řadu bubnů USA Custom. Korpusy jsou vyrobeny ze 6-ti vrstev amerického javoru spolu se středovou vrstvou z gumovníku a veškeré TT, FTT i SD jsou vybaveny litými obručemi. Tyto sady jsou považovány za jedny z nejlepších z hlediska kvality, trvanlivosti a stylu.

V 50. a 60. letech společnost prožívala „zlatý věk“. Řada legendárních hudebníků se stala Gretsch Artists, včetně Maxe Roacha v roce 1950, Art Blakey v roce 1954 a Tony Williamse v roce 1966. a byly zaznamenány v ikonických nahrávkách. Jimmy Cobb na ně hrál na Kind of Blue s Milesem Davisem v roce 1959 a na desce Drum Night in Birdland z roku 1960 na ně hrají Art Blakey, Charlie Persip, Elvin Jones a „Philly“ Joe Jones.

 

Zlatý věk Gretsche skončil v roce 1967, kdy Fred Gretsch Jr. odešel do důchodu a prodal společnost Baldwin Music Company. V té době v roce 1969 Charlie Watts poprvé hrál na bubny Gretsch na turné The Rolling Stones a hrál na ně až do své smrti v roce 2021. Rovněž další ikona světového bubenictví Phill Collins zůstává věrný této značce i když, ja sám přiznává už si na bubny moc nezahraje. Jak je patrné z výše uvedeného vlastníkem značky Gretsch je stále rodina Gretschů, kteří za uplynulá desetiletí několikkrát předala práva k výrobě bubnů značky Gretsch různým společnostem. Aktuálně vyrábí bubny pod značkou Gretsch společnost DW v historické továrně v Ridgerlandu. Poskládal Ivo Honajzer

 


zveme vás k návštěvě továrny v Rigerlandu z roku 2019