Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Co potřebujete vědět o .... pedálech

 ke stažení

Napsal: Billy Brennan pro časopis Modern drummer

Na první dojem by se vám mohlo zdát, že o každém pedálu můžeme napsat, že se jedná o jednoduchou kombinaci footboardu a beateru, ale ve skutečnosti my bubeníci chápeme kolika způsoby je možné „udeřit“ velký buben? Pro všechny ne-bubeníky to vypadá jako obyčejné šlápnutí na pedál, který vytvoří jakýsi hluk. Taky všichni víme kolik existuje různých pedálů a jak velkým množstvím funkcí disponují aby se mohly přizpůsobit vkusu každého jednotlivce.

Samozřejmě je zde zřejmý rozdíl mezi single a double pedály, ale pokud se na každý podíváte detailněji, tak objevíte neuvěřitelné množství variací. Řetězový, nebo páskový převod? Jednoduchý, nebo dvojitý řetěz? Jak je to s převodem Direct Drive, nebo jak je to s Longboardem v porovnání se standartním Foatboardem? Na konci tohoto článku byste měli mít dostatečné množství informací vedoucích výběru toho správného pedálu.

Převody – Drivers

Když hovoříme o převodu pedálu, tak tímto termínem budeme popisovat mechanismus, který spojuje footboard a beater. Zde jsou tyto tři hlavní – řetězový, páskový a pevný, neboli direct drive.

Pedály s řetězovým převodem mezi bubeníky můžeme vidět nejčastěji – tyto se ještě dělí na jednořetězové a dvouřetězové. Jim Haler z firmy Yamaha říká: „ve většině případů je hlavní výhodou dvojitého řetězu vyšší trvanlivost při velkém zatížení a také to, že má menší tendence prohýbat se ze strany na stranu.

Dvojitý řetěz je mnohem rozšířenější, než řetěz jednoduchý, který je používán pro levnější typy pedálů. Ale jak říká Scott Donnel z firmy DW – na sérii pedálů DW 5000 jsme začali dvojitý řetěz používat z důvodu větší stability – to ale z pedálu ještě zdaleka nemusí dělat pedál lepší a lépe hratelný. Jednoduchý řetěz a ozubené kolo nyní stále můžete najít v naši „retro“ sérii 6000 – a to je velmi citlivý a rychlý pedál. Ve skutečnosti několik z našich hráčů si vyžádalo Custom jednořetězovou verzi pedálu DW 5000. Dnešní hráči vidí jednoduché řetězy na levnějších modelech a tak si automaticky myslí, že je to pedál horší.

Páskový převod – jak si můžete snadno představit, tak řetěz je nahrazen pevným páskem, který snižuje tření (pozn.: toto je názor jen některých bubeníků), což vede k lehčímu pocitu ze hry. V minulosti tyto páskové převody trpěly, v porovnání s řetězovým, podstatně nižší životností, cožse ale v posledních letech radikálně zlepšilo na naprosto srovnatelnou úroveň. Firma Pearl na své pásky používá stejný materiál, který je použit na výrobu dopravníkových pásů. „Aktuálně vyráběné pásky jsou stejně spolehlivé jako řetěz, možná ještě více“, říká Gene Okamoto z Pearl. Další výhodou pásku je ta, že můžete sledovat vizuální opotřebení, které na řetězu není zdaleka tak zřejmé.

Pedály s pevným převodem mají pevnou součástku (nahrazující řetěz, nebo pásek), která spojuje footboard s beaterem. Tento převod zajišťuje perfektní spojení v celém zdvihu bez možnosti pružení, nebo ztráty rychlosti – to vede ke zvýšení odezvy a kontroly. Jako takové jsou pevné převody často populární mezi bubeníky, kteří kladou velký důraz na rychlost, přesnost a techniku, i když i toto může být subjektivní. Mnoho bubeníků hrajících s patou dole tento typ převoduvyhledává, naopak bubeníci hrající s patou nahoře o nich tvrdí, že jsou hůře kontrolovatelné.

Footboards

např. Axis jsou Hig Endové pedály vyráběné v množství bizárních tvarů, ale mnohem důležitější je rozdíl mezi standartním footboardem a verzí longboard. Většina pedálů má celou patní část s pantem připevněnou k základně pedálu a tato část se nijak nepodílí na chodu pedálu, nebo pocitu ze hry. Naproti tomu verze longboard tuto část nemá a samotný pant (závěs) je umístěn až na samotném konci pedálu. Díky tomuto vzniká dosti delší hratelná plocha pedálu, která je obzvláště oblíbená u bubeníků hrajících stylem pata – špička, anebo také u těch bubeníků, kteří mají obuv větší velikosti.

Cams - vačky

Vačka je součástka, která je vytváří rádius, po kterém je veden řetěz, nebo pásek. Vačky je obecně možné rozdělit na dva typy – lineární a excentrické. Pan Okamoto to popisuje velmi jasně: „Lineární vačky mají stejný poloměr v průběhu úderu a rychlost beateru je po tuto dobu konstantní od začátku až do dopadu beateru na blánu.

Excentrické vačky obecně beater při pohybu směrem k bláně zrychlují – mají tvar označovaný jako „nautilus“ u jehož se poloměr směrem od středu zvětšuje. Pocit ze hry je pak takový, že pedál se ke konci své dráhy náhle zhoupne – tento pocit je samozřejmě přímo úměrný velikosti excentricity. Např. Pearl Eliminator má možnost výměny vačky a na výběr máte ze dvou lineárních a čtyřech excentrických.

Stejně jako u Pearl Eliminator se i někteří ostatní výrobci snaží maximalizovat možnosti přizpůsobení podálu hráčským potřebám – např. Pedály DW 9000, které jsou vybaveny plynule nastavitelnou vačkou.

Je to všechno věc názoru...

Tento článek poskytuje pouze přehled široké škály možností v sortimentu bass drum pedálů. Jednotlivé myšlenky a názory se liší podle vkusu každého bubeníka. Odrazuje vás složitost a mnoho možností u některých pedálů a toužíte jednoduchém a lehce hratelném pedálu? Možná budete souhlasit s názorem Jima Halera z Yamahy, který říká? „myslím si, že některé pedály mají až příliš mnoho funkcí, které jsou spíše myšlenkami inženýrů, ne bubeníků. Pro každé další nastavení je třeba další mechanická část např. šroubek, který je snadně ztratit, vzniká tak další místo kde se mohou hromadit nečistoty, nebo prvek, který může začít vrzat, chrastět atd...

Spíše než trávit spoustu času s nastavováním a úpravami, tak chci ten čas strávit za soupravou hraním. Můžete si nastavit a vyladit pocit ze hry, ale líbí se mi, že naše pedály jsou jednoduché, přitom dobře stavěné a hraje se na ně výborně bezprostředně po vybalení z krabice. Například stále děláme dva velmi pěkné pedály – FP7210A s jednoduchým řetězem a FP8500B s převodem páskovým – ani jeden z nich nemá pevnou základnu, dají se tak snadno složit a jsou velmi praktické pro skladování a přepravu. Mnozí bubeníci chtějí jednoduchý, spolehlivý pedál, který pro transport nepotřebuje vlastní case.“

Pokud však budete vybírat z pedálů, které jsou na technologické špici, tak samozřejmě můžete. Výběr je opravdu velký – od Pearl Demon Drive, Tama Speed Cobra, Axis, DW 9000 a další. Pro technologické dobrodruhy tady pak jsou pedály typu Sleishman, anebo multi-beaterové pedály Duallist. Ať je to tak, či onak, pokud jste obeznámeni s některými základními pojmy, tak ty vám mohou pomoci při „výběru toho pravého“.