Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Matěj Drabina - kdo to je ?

Zdravíme přátelé a příznivce Drumcenter.cz a tak jak je u nás občas zvykem, předkládáme vám, nějaký ten názor z vlastní zahrádky.

Čas neúprosně letí, naši mladí, rozuměj, bubeníci, kteří s náma mnohdy roky úzce spolupracovali dospěli a vylétli za svými sny a cíli a tak se opět poohlížíme, zda se nám někde neurodil někdo, kdo by stál za naši a samozřejmě i vaši pozornost.

A tak bubenický světe div se, ale čirou náhodou tady u nás na té Moravě východní (to už kousek od Ruska) už 29 let žije, pracuje a umělecky se vyvíjí, dle našeho názoru bubeník s velkým smyslem pro hru na tento nástroj, dovolte, abychom vám představili Matěje Drabinu.

Narodil se roku 1987 do rodiny pedagogicko-hudební. Dnes je v pracovním poměru označován jako hudebník, bubeník a pedagog, ale než se tak stalo, byl nejdřívě flétnista a klarinetista. Rokem narození už patří mezi spíše produktivní talenty, nelze jej tedy zařadit mezi objevy, taky není proč.

Matěj se pod vlivem Milana Michny (pan Michna byl jední z prvních učitelů podílejících se na formování mladého talentu) zapojil do vzdělávacího procesu v ZUŠ a po jejím absolvování nastoupill na brněnskou konzervatoř v oboru bicí nástroje, které absolvoval v roce 2012, nemůže zde samozřejmě nevzpomenout skvělého pedagoga pana Ctibora Bártka, jeho uměním byl trvale veden a ovliňován během svého působení na konzervatoři, podobného ovlivnění se Matějovi dostalo na stáži u neméně skvělého profesora Anderse Mogensena na kozervatoři v dánském Syddansk Musikkonzervatoriet v Odense, kde rovněž absolvoval skladatelský a intenzivní hudební kurz v Engelsholm. 

 

vliv dánského severního proudění nelze nespatřit v Matějově sólovém klipu Crazy Man

Samozřejmě mimo oficální vzělávací linii se utvářelo Matějovo hudební cítění a vnímáni ve společnosti již zmíněného Milana Michny a Leoše Skuplíka  v dětském tanečním Šuba-Duba Bandu (společně s Ondrou Klímkem-Vltava, BSP, Láďou Muroňem, Adamem Zbránkem, Radimem Přidalem a Lukášem Čuntou, se kterými roku 2003 založil jazzový sextet Behind the Door, hrající výhradně autorskou hudbu - tato kapela hraje dodnes.

 Behin the Door  - Píseň nohou

 

Od roku 2009 je vyhledáván i jako studiový hráč (Tomáš Kočko a Orchestr - Cestou na jih, Buty - Duperele, Sharkamaptaka a další). Spolupracuje s ostravským studiem Mroš, Radkem Pastrňákem, Davidem Strakou a mnohými dalšími severomoravskými i jinými skvělými lidmi a muzikanty,  nelze nevložit skladbu kapely Buty - Paul Mc Cartney.

jeho současné angažmá je v kapele, kterou v roce 2011 spoluzaložil s kamarádem Davidem Stypkou, kapela se jmenuje Bandjeez, má na kontě vynikající desku Čaruj, která je z roku 2014 a letošní 4 písňové EP Jericho jen potvrzuje, jak dobrou muziku David Stypka Bandjeez dělají, vřele doporučujeme několikanásobný poslech, protože se si troufnu přidat názor, že v oblasti popové píšničky se jedná o zcela mimořádný objev.....

ale i tohle je Matějovi málo, z kraje roku 2016 se připojil, coby hráč na bicí nástroje, analogový syntezátor a zpěv, ke kapele Mroš and the Voices, která (mimojiné) dostává zpátky (po těžkém úrazu) do života výborného bubeníka a zpěváka Standu Hovadíka, taky se mu daří udržet kontakt s kapelou Čadi (zhudebněná poezie Martina Czerného), k tomu natáčí různožánrovou hudbu a neúnavně skládá písničky.

 

Matěj není osobnostně závislý na žádném, řekněme mediálním vzoru, jeho hudebními vzory jsou všichni lidé, kteří dělají to, co je pro hudbu dobré a nemají potřebu protěžovat sebe sama na úkor kapely či hudby. Jak nám Matěj při posledním setkání od huby řekl: " líbí se mi úcta k písničce, autentičnost, hudební spolupráce, napojení, hrát, co je potřeba, s chutí a vždy naplno." Ahoj......