Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Ikutaro Kakehashi - legenda elektonických nástrojů před pár dny zemřel

Ikutaro Kakehashi - pro běžného českého hudebníka zřejmě pouhé japonské jméno a přesto se s jeho prací setkáváme velice často, dovolte mi proto pár vět.

 

 

pan Ikutaro Kakehashi se narodil 7 února 1930 v Osace, už v roce 1947, kdy mu bylo 17 let si otevřel obchod s elektrickými spotřebiči, v roce 1960 založil svou první společnost Ace Electronic Industry Co., tu v roce 1968 propojil s americkou firmou Hammod. V roce 1972 opustil obě uvedené firmy a pomohl založit firmu Roland, v které se významně podílel na vzniku dnes už legendárních nástrojů jako jsou např. TR-808 Rhytm Composer v roce 1980 pak společně představili Roland V-drums a v roce 2000 Roland Handsonic.

V jiné oblasti pak společně s Dave Smithem, což byl vynálezce syntezátoru společně představili universální rozhraní, které dokáže poprojit elektronické přístroje různých výrobců, dnes toto rozhraní běžně používáme, jmenuje Musical Instrument Digital Interface, zkráceně MIDI. Společně pak představili sekvenční Prophet 600 a brzy následoval Roland Jupiter JP6, to vše se událo v raných 80 tých letech minulého století.

pan Ikutaro Kakehashi obdržel mnohá ocenění, kdy vzpomenu čestný doktorát z Berklee College of Music, v roce 2000 byl realizován otisk jeho rukou na chodníku slávy Rock Walk v Hollywoodu, v roce 2005 by jmenován čestným profesorem centrální čínské vzdělávací akademie, v roce 2008 byl oceněn ve Velké Británii, kde se stal čestným profesorem na University of Glamorgan a tím řada ocenění rozhodně nekončí.

V roce 2013 se rozhodl ze společnosti Roland odejít a založil novou společnost s názvem ATV Corporation, ve které se věnoval vývoji nových systémů, které integrují v elektronických hudebních nástrojích zvuk a video. Byl si plně vědom svého omezení pokročilým věkem, ale chápal, že poslání vývoje elektronických nástrojů není limitováno jednou generací a tak heslo platné pro společnosti Roland i ATV zní " Navrhujeme budoucnost".

pan Ikutaro Kakehashi bohužel ve věku 87 let dne 1.4.2017 zemřel, čest jeho památce.

My v Drumcenter.cz jsme právě v těchto dnech navázali spolupráci s firmou ATV a již brzy vám představíme první produkt, kterým je bicí modul AD5.