Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Cvičení s Anikou - no jóga to nebude - i když .... ?

Septuplet Warmups, By Anika Nilles

(připraveno pro Drum Magazine s 9/2017)

Toto nové cvičení zaměřené na dělení, je založeno na septolách, nebo sedmi šestnáctinách v každé době. I když je vše psáno ve 4/4 taktu, tak můžete vidět, že se každý takt skládá z 28 šestnáctin. Vznikne tak neobyčejné, zajímavé polyrytmi-cké cvičení.
 
Je nezbytně nutné cvičit spolu s metronomem. Doporučení je začít přibližně na čtvrtinovém tempu, kolem 50bpm. Samozřejmě je to jen doporučení a je na každém z vás, aby si našel to optimální tempo, protože je rovněž velmi důležité dodržovat všechny akcenty. Dalším doporučením je cvičit každý takt jako samostatné cvičení a to opakovat podle potřeby.
 
První tak je základní formou, kdy jsou jednotlivé septoly hrány střídavými údery, což přirozeně vede ke střídání rukou na každou čtvrťovou dobu. Ujistěte se, že vyhráváte každý akcent s tím, že neakcentované noty jsou hrány jako ghost notes.
 
Ve druhém taktu můžete vidět akcent vždy na první ze čtyř, hráno opět střídavými údery.
 
Třetí cvičení je stejné jako první a může být považováno za relaxační cvičení mezi druhým a čtvrtým. 
 
Čtvrté cvičení opět opakuje akcenty na první ze čtyř šestnáctin s tím rozdílem, že jednotlivé noty jsou hrány paradiddlem  RLRRLRLL
 
Páté cvičení vychází opět ze základního, prvního taktu, kdy akcentujeme vždy první septolu, pouze s tím rozdílem, že celé cvičení začínáme od levé ruky.
 
Šesté cvičení vychází ze čtvrtého, kdy opět akcentujeme první ze čtyř a vše hrajeme paradiddlem, tentokráte všek od levé ruky, takže LRLLRLRR 
 
Závěrečné, sedmé cvičení je složeno jen ze septol bez akcentů, které jsou hrány  dvojkami od pravé ruky. U tohoto sedmého cvičení klaďte důraz na to, abyste jasně cítili čtyř čtvrťový takt.
 
Když zvládnete zahrát všechny jednotlivé takty, tak je zkuste zahrát v kuse jako jedno dlouhé cvičení, které samozřejmě začíná taktem č.1. Septolové cvičení zní také velmi zajímavě, když se používají při hraní přes celou soupravu.

ke stáhnutí v pdf. ZDE