Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

Patrik Benek - bubeník, učitel, producent

Patrik Benek - především vynikající bubeník, studiový bubeník, pedagog a v neposlední řadě taky hudební režisér. Patrik se narodil v muzikantské rodině, kde se po několik generací sdílely velmi kvalitní muzikantské geny. Už od mala udivoval rodiče i příbuzné svou muzikálností a tak nikoho nepřekvapilo, že už ve svých 7-mi letech začal hrát na trubku. Postupoval velmi rychle a tak od svých 8 let do cca 14- ti absolvoval mnoho přehlídek a soutěží, nutno dodat, že velmi úspěšně. Zcela přirozeně pokračovala jeho muzikantská cesta studiem zmíněného nástroje na Státní konzervatoři v Ostravě. Bohužel během studia zaútočila nemoc, která mu znemožnila pokračovat v dráze trumpetisty a tak se velmi rychle přeorientoval na bicí nástroje.
I tady se výsledková listina brzy začala plnit úspěchy, vše vyvrcholilo titulem "objev roku", který obdržel na festivalu Rockfest, který se konal v říjnu roku 1989, tedy v době, kdy už komančům zvonila hrana. První, jak říká Patrik "pořádnou" kapelou, byla tvrdá kapela "METAYER", kdyby se někdo ptal, na co se tehdy hrál metal, tak pěkně prosím na Amati z Kraslic. V té době se už Patrik dostával do širšího povědomí a tak netrvalo dlouho a bráchové Ryparové jej povolali do kapely Eleison, která se tehdy velmi prodírala na přední pozice Československého bigbítu. A tady došlo k dalšímu osudovému setkání, v kapele byly bubny Yamaha Live Custom, které byly prvním "zahraničním" nástrojem, na který mohl Patrik hrát. Celkem logicky ve chvíli potřeby pořídit si vlastní profesionální nástroj sáhl po tehdy módních Yamaha Recording Custom. Ty už tehdy stály docela hodně, ale stala se z nich láska na dlouhé roky.

 
Je docela možné, že to byly první YRC v tehdy čerstvě svobodném Československu. I v tomto případě mu netrvalo dlouho a pochopil, jak skvělý nástroj si koupil a hraje na ně dodnes. Léta běžela a Patrik se rozhodl přesunout do centra dění do Prahy. Velkoměstský život protkaný každodenním shonem a stresem s pachutí povrchní upřímnosti jej brzy vrátil zpět na Moravu, kde je sice příležitostí daleko méně, ale život plyne ve zcela jiném tempu a duchu.... Dnes je pro svou muzikálnost, flexibilitu a neomylný timing vyhledávaným hráčem v mnoha hudebních stylech od rocku, přes pop, po latinu či jazz. Pro stručný výčet kapel, kterými prošel - YABA, Eleison, Benedikta, The Gizd Q, Boris Band Combination, Lazaro Cruz Quintet, Million Pounds, Missing base. Spolupracoval rovněž s mnoha významnými interprety české populární hudby (Karel Gott, Věra Špinarová, Jiří Stivín, Jaroslav Wykrent, Marie Rottrová, Janek Ledecký a další). V současné době je členem Ostravského rozhlasového orchestru, dále je v angažmá kapely divadla Jiřího Myrona v Ostravě, je také velmi důležitým členem skvělé formace Ladě, která sbírá uznání kritiků i diváků, hraje rovněž v kapele doprovázející Martina Chodůra. Učí v základní umělecké škole a může se už dnes pochlubit nemálo absolventy, kteří se za svou soupravou dokázali prosadit nejen na mnoha celorepublikových soutěžích, ale i v úspěšných kapelách a projektech. Myslím si, že bych neměl zapomenout na to, že Patrik zůstal věrný i svému původnímu nástroji trubce, na kterou hraje a kapelničí ve skvělé folklórní kapele nazývající se Slezská kapela. To vše doplňuje režijní prací ve svém vlastním nahrávacím studiu "PATBEN", které má přímo ve svém domě. V jeho produkci vznikly nahrávky nominovány nebo oceněny na hudební ceny. Za nás v Drumcenter.cz jsme velmi potěšeni tím, že Patrik je našim stálým hráčem při tvorbě produktových videí, které jsou celosvětově opravdu velice oblíbené a jeho sledovanost se dnes pohybuje cca shlédnutí. I toto povídání vzniklo především proto, že se velké množství zahraničních odběratelů našeho YT kanálu opakovaně ptá na to, kdo je ten Mr. Patrik a proto uvádíme tento článek i v angličtině.


s Patrikem spolupracujeme dlouhé roky, dokonce jsme spolu kdysi v roce 2006 absolvovali náš druhý workshop ještě na původním místě v 2. patře činžovního domu v centru města, odkud je toto nekvalitní video:

další video je ukázkou domovské kapely Ladě

Dnes je, troufnu si říci velmi známým hráčem, reprezentantem našeho kanálu You Tube, kde je oblíbeným a obdivovaným nejenom pro svou virtuózní techniku..